Які види ліфтів бувають

Немає сумнівів в тому, що винахід ліфта змінило наш спосіб пересування. Найбільш ранні прототипи з'явилися в середні століття, і з тих пір вони перетворилися в різні види ліфтів, якими ми користуємося сьогодні.

Підйомники. Перші рудиментарні підйомники з'явилися в третьому столітті до нашої ери. Ці підйомники можуть приводитися в дію людьми, тваринами або водними системами. Підйомник часто використовував систему канатів і шківів для підйому людей або великих предметів, таких як шматки каменю і дерева, які використовувалися при будівництві будівель. Без допомоги підйомників багато стародавні пам'ятники не були б побудовані.

Парові гідравлічні ліфти. Наступна еволюція ліфта представила використання парової гідравліки для живлення системи ліфта. Парові гідравлічні системи виникли під час промислової революції у відповідь на необхідність переміщення великої кількості сировини, такого як деревина і вугілля. Ці ліфти були в змозі підняти сипучі матеріали з шахт і заводів. Англійські архітектори Фрост і Штутт винайшли пристрій під назвою Teagle, яке було потужним ліфтом, що використовують противагу, щоб надати йому додатковий приріст потужності. Ці парові механізми привели до винаходів, таким як шахти ліфтів, в результаті чого з'явилися машини, більш схожі на сучасні ліфти.

Моторні ліфти. Після винаходу електрики, незабаром ліфти увійшли в число машин, що приводяться в рух електродвигунами. Німецький винахідник Вернер фон Сіменс винайшов перший електричний ліфт в 1880 році. Цей ліфт був швидше, безпечніше й ефективніше, ніж парові машини минулого. Френк Спрег додав функції безпеки, контроль прискорення та інші важливі компоненти, які до цього дня забезпечують безпеку і високу функціональність.

Види ліфтів

Є багато різних видів ліфтів для різних цілей. Розуміння різних типів ліфтів є ключем до вирішення, який саме підходить для конкретного будинку і потреб. Дізнайтеся більше про найбільш поширені види ліфтів:

Пасажирські ліфти. Коли більшість людей думають про ліфти, вони думають про типах пасажирських ліфтів, які перевозять пасажирів від поверху до поверху. Ці ліфти також можуть мати додаткові функції, включаючи гучномовці для відтворення музики або оголошень, аудіо або візуальну рекламу, а також телевізійні дисплеї. Експрес-ліфти є популярним варіантом у висотних будівлях: вони проходять від першого поверху до пентхауса, пропускаючи проміжні поверхи.

Ліфти для приватного будинку. Вони менш складні, ніж звичайні пасажирські. Багато хто має унікальний дизайн, який дозволяє їм бути більш естетичними і вписуватися в навколишню архітектуру. Деякі з цих ліфтів настільки малі, що можуть перевозити тільки одного-двох пасажирів за допомогою пневматичної ліфтової системи.

Автомобільні ліфти. Автомобільні ліфти зазвичай знаходяться в гаражі або в виробничому центрі. Ці гідравлічні ліфти роблять будинок більш доступним для автомобілів. Деякі навіть обертаються, щоб забезпечити зручність виїзду.

Вантажні ліфти. Такі види ліфтів призначені для перевезення вантажів, а не пасажирів. Ці великі ліфти можуть винести важкі вантажі, як правило, набагато більше, ніж може перевозити пасажирський. Міцний інтер'єр захищає їх від зносу при навантаженні і розвантаження вантажу.