Вантажний ліфт - важливий робочий інструмент

Історія вантажного ліфта починалася з розробки найпростіших механізмів для підйому будівельних матеріалів. Це були різного типу інструменти, примітивні підйомні крани, системи, що приводяться в рух за допомогою води, підйомники з канатної підвіскою кабіни і інші прототипи сучасних підйомних механізмів, для функціонування яких використовувалися тварини або ручна сила. Сьогодні вантажний ліфт представляє абсолютно іншу систему, здатну піднімати обсяги вагою від 300 до 5000 кг на висоту до 75 метрів, і для цього в якості тяглової сили використовують гідравлічний або електричний привід. Встановлюються вантажні пристрої на відкритому просторі і всередині приміщень, основне їх завдання - піднімати і опускати вантажі між поверхами зі швидкістю від 0, 25 до 2, 5 метрів в секунду, ці параметри залежать від конструктивних особливостей обладнання. Корисна площа вантажних ліфтів значно вище в порівнянні з пасажирськими ліфтами. При виробництві кабіну постачають сталевими тросами збільшеного діаметру, кожен з яких повинен в аварійній ситуації втримати кабіну самостійно. Їх зовнішнє облаштування залежить від призначення, тому класифікацію можна розділити таким чином:

  • Грузопассажирские ліфти, які поєднують в собі можливість транспортувати пасажирів і вантаж одночасно. У них збільшена площа статі, посилений каркас, рама кабіни і дверні елементи. Обслуговування обходиться дорожче в порівнянні з вантажними ліфтами;
  • Вантажні механізми без провідника, що не мають внутрішньої кнопкової панелі управління, вони управляються ззовні дистанційно на завантажувальної майданчику і не розраховані на супровід. Як правило, на таких пристроях відсутні уловлювачі;
  • Вантажні ліфти, що допускають наявність провідника, які обладнані всіма необхідними системами безпеки, мають внутрішню панель управління та інші опції, що забезпечують належний провезення вантажу і супроводжуючих його осіб. Такі системи встановлюють зазвичай у промислових зонах, де вони стають частиною технологічного виробництва.

грузовий ліфт

Особлива увага приділяється міцності і надійності кабіни, адже вона повинна протистояти механічних пошкоджень, дії вологи і бруду, тому для її обробки використовують нержавіючу сталь або інші міцні матеріали, які підбирають залежно від цільового призначення самого обладнання. При необхідності вантажні ліфти постачають системами вентиляції, опалення та освітлення. Слід сказати і про те, що деякі моделі оснащуються безредукторної лебідкою, таке рішення приймається в разі, якщо необхідно забезпечити оперативність транспортування великої кількості вантажу. Це не відноситься до ліфтів з редукторною лебідкою, їх рух має незначну швидкість, тому встановлюються на об'єктах з невеликою висотою.

Вантажні ліфти знайшли своє застосування в сфері обслуговування, в офісних та адміністративних будівлях, в торгових центрах, які потребують постійних поставках великих обсягів товару, а також в секторі житлової нерухомості.