Панорамний ліфт: особливості скління

Успіхи в області будівництва підштовхнули на думку удосконалити пасажирські ліфти, зробити їх не просто практичними механізмами для пересування пасажирів між поверхами, а незвичайним прикрасою хмарочосів та інших висотних будівель. Таким елегантним елементом стали панорамні ліфти, для виробництва яких використовують технологію планарного скління.

Панорамні пасажирські ліфти підкорюють своєю витонченістю і неймовірним комфортом, позбавляють від патологічних страхів, викликаних на клаустрофобію та іншого дискомфорту замкнутого приміщення. Їх зовнішній вигляд, втім, як і механізми, значно відрізняються від перших пасажирських підйомних машин, які були встановлені в монастирі Святої Катерини ще в середині VI століття нашої ери. Зараз це потужні і надійні пристрої, але головною особливістю конструкцій є скляні панелі (циліндричні, плоскі або зігнутої форми), виготовлені з безпечного прозорого, матового або тонованого скла.

панорамний ліфт

Сучасні панорамні (оглядові) ліфти - це конструкції, завдяки яким оформляють вхідні зони бізнес-центрів, торгових і розважальних комплексів, інших об'єктів різного значення. Вони привертають до себе увагу відвідувачів, дозволяють їм без страху пересуватися всередині кабіни, при цьому милуватися панорамою міста або плануванням всередині приміщення. Для скління такого обладнання вирішили використовувати такі види робіт:

  1. Панорамне скління, коли скла кріпляться до несучої конструкції за допомогою спайдерного кріплень або виброизолирующих точкових конекторів. У даній технології немає місця профілів, для обрамлення використовують практичні портали з холоднокатаної або нержавіючої сталі, ці матеріали чудово поєднуються зі склом, вони досить міцні і надійні;
  2. Рамне скління з використанням алюмінієвих профілів, в пази яких монтуються склопакети. Такий профіль актуальний для вуличного і внутрішнього скління.

Оглядові ліфти дають великі переваги при їх використанні, так як збільшують вартість будови і дозволяють заощадити кілька квадратних метрів площі, адже вони не мають потреби в ліфтовій шахті. Працюють з низькими вібраціями, не створюють сильного шуму, до того ж їх можна встановлювати в уже збудовані будинки. Монтують на фасаді будівлі або всередині приміщення. Щоб створити єдину композицію всього будівельного об'єкту, підвищена увага приділяється зовнішньому вигляду, обробці і технічного висвітлення.

Залежно від технічних вимог, ліфти такого типу почали оснащувати електричним або гідравлічним приводом. Підйом за допомогою гідроциліндра здійснюється в разі, якщо висота будівлі не перевищує 15 м, працюють вони безшумно і економно, забезпечуючи точність зупинок і плавність ходу. А ось для висоток слід вибирати моделі з потужним безредукторним електричним двигуном постійного струму або з електродвигуном на змінному струмі, які виконані відповідно до правил будови і безпечної експлуатації ліфтів.