Монтаж ліфтового обладнання в будинку, проект якого не передбачає установку підйомників

Отримати дозвіл на установку ліфта в житловому будинку старого типу можна за допомогою заяви в міські інстанції

Для того, щоб забезпечити для себе комфортне пересування в житловому будинку, багато громадян вдаються до таких заходів, як установка ліфтового обладнання. Але дана процедура викликає масу складнощів, які, по більшій мірі, пов'язані з тим, що проекти старих будівель не припускають монтажу підйомних механізмів. Все, на що розраховані такі проекти - це ремонт або планова заміна вже наявних ліфтових систем. Але незважаючи на це, домогтися встановлення ліфта в багатоквартирному будинку все-таки можна. Для цього існують два способи: або звернутися в міську керуючу компанію, або ж подати заяву в Житлову інспекцію. Слід відзначити той факт, що обидва ці варіанти вимагають складання спеціального протоколу зборів мешканців будинку, в якому є потреба встановити ліфт. Документ повинен містити підписи переважної більшості мешканців, які дали свою згоду на проведення будівельних робіт.

Процес встановлення підйомного обладнання в житловому будинку вимагає згоди всіх мешканців на початок проведення ремонтних робіт

Перший спосіб, який являє собою звернення до міської керуючу компанію, передбачає оплату всіх фінансових витрат мешканцями будинку. Витрати по більшій частині будуть спрямовані на покупку і оплату монтажу підйомного обладнання. Дуже складно розрахувати точну вартість ліфта і настановних робіт, оскільки цей процес залежить від конкретно взятого будинку і вимагає конкретного вивчення кваліфікованими фахівцями. Для того, щоб зробити хоча б приблизний розрахунок ціни, варто орієнтуватися на величину витрат, яка виходить при установці ліфта з виносної закритою кабіною в звичайному п'ятиповерховому будинку.

Другий спосіб, який передбачає подачу заяви в Житлову інспекцію свого міста, є безкоштовним для мешканців будинку. І незважаючи на існуючі випадки успішного здійснення установки ліфта, міська влада часто вкрай неохоче йдуть назустріч мешканцям. Ось чому не можна покладати великі надії на цей спосіб, оскільки для його здійснення необхідно мати дуже вагомі аргументи, які не обмежуються одним лише тільки бажанням мешканців мати в своєму будинку ліфт.

У будь-якому випадку, для того, щоб встановити в своєму будинку підйомник, необхідно переконати якомога більшу кількість мешканців в тому, щоб вони погодилися дати свій підпис на проведення настановних робіт. І тільки після цього звертатися в інші міські інстанції.

Якщо процедура затвердження запиту виявилася вдалою, варто уважно підійти до питання покупки ліфтового обладнання та комплектуючих виробів до нього. Так як ліфт не повинен займати багато місця і працювати безшумно, варто звернути увагу на моделі з автоматичними розсувними дверима і гідравлічним (або пневматичним) приводом. Компанія "ХАС Ліфт Україна" пропонує різні види запчастин як для вантажних, так і для пасажирських ліфтів, також надає послуги з монтажу та ремонту ліфтових систем. Висококваліфіковані фахівці компанії справляються з будь-якими типами задач, навіть з найскладнішими.